לצד העשייה החינוכית והטיפולית שלנו, אנחנו פועלות גם כדי להשמיע את קולם של הילדים מול הרשויות בישראל, במטרה לקדם שינויים נדרשים.
העשייה הציבורית שלנו מתבצעת בשותפות עם ארגונים חברתיים נוספים, רשויות ומשרדי ממשלה. בין היתר, אנחנו עורכות ניירות עמדה בנושאים רלוונטים להתמחות שלנו, פועלות למען התאמת חוק הבריאות כדי להעניק לילדים ללא מעמד טיפול רפואי ראוי בישראל, ומייצרות כלים חינוכיים חדשניים לטובת השתלבות ואינטגרציה בין קהילות.
ישראל חתומה על אמנת האו"ם לשמירה על זכויות הילד. למרות זאת עדיין יש הרבה פערים במדיניות הסיוע לילדים חסרי מעמד:
חוק ביטוח בריאות ממלכתי לא חל על ילדים חסרי מעמד בישראל. בימים אלה אנחנו פועלות ברמה הציבורית ובשיתוף גורמים רשמיים כדי להביא לתיקון של החוק החדש המתגבש, כך שיתן מענה ראוי לילדים חסרי מעמד.
על פי אמנת האו״ם לשמירה על זכויות הילד, עליה ישראל חתומה, המדינה מחוייבת להבטיח נגישות לזכויות לכל קטין החי בגבולותיה. בין השאר, מחוייבת ישראל להעניק לכל ילד את הזכות לחינוך, ללא קשר למעמדו האזרחי. היום, בזכות עבודה ארוכה ונרחבת, רוב הילדים חסרי המעמד נמצאים במסגרות ראויות. אך אלה מקיימות סגרגציה ומעמיקות את הפערים בין הילדים חסרי המעמד לבין בני גילם הישראלים. כדי להתמודד עם הקושי המצטבר הזה, יזמנו את פיילוט המשפחתון האינטגרטיבי שלנו.
על פי הוראת מנכ"ל משרד הרווחה משנת 2016, ילדים, ללא קשר למעמדם החוקי, זכאים לשירותי הרווחה מטעם הרשות המקומית בה הם מתגוררים. בפועל, המציאות שונה ולא כל הילדים מקבלים את התמיכה הפסיכו-סוציאלית לה הם זקוקים. הפערים הללו קשים במיוחד עבור משפחות שמגדלות ילדים עם צרכים מיוחדים או מוגבלויות. אנחנו פועלות כדי לצמצם את הפערים הללו, הן בעבודה ישירה מול המשפחות, והן מול גורמים עירוניים וממשלתיים.
ביוני 2023 הקמנו את "משפחתון חנה" בשכונת שפירא שבדרום תל אביב, כפיילוט חינוכי אינטגרטיבי, שמקדם חינוך שיוויוני לכל. זהו מודל חדשני וקהילתי, שמבוסס על ניהול משותף של המסגרת החינוכית בין ישראלית לבין פליטה לא מוכרת, שתיהן תושבות השכונה. בחרנו להקדיש את השם של המשפחתון החדש לחנה שטרסברג ז"ל, מתנדבת ופעילה חברתית, שתרמה רבות למען ילדי יוניטף.
מטרת משפחתון חנה היא לייצר הזדמנות ממשית לחינוך שיוויוני לכל, שמבוסס על ערכים הומניים, סובלנות וקבלת השונה. בדומה לכל המסגרות החינוכיות ביוניטף, הצוות המחנך של המשפחתון מלווה כל העת על ידי מדריכה חינוכית ורכזת מטעמנו. זאת כדי להבטיח שהתוכנית החינוכית תתאם את הצרכים התרבותיים והרגשיים של כל הילדים והוריהם. כמו כן, הצוות המטפל עובר הכשרות בנושאי טראומה והשפעתה על הגיל הרך, התפתחות השפה, רב תרבותיות במרחב הקהילתי ועוד.
הפעילות במשפחתון נמצאת תחת הערכה מטעם מחלקת המחקר והפיתוח של העמותה, כדי לבחון את מימוש המטרות של הפיילוט והשפעתן על התפתחות הילדים. כבר עכשיו ניכרת קפיצת בהתפתחות של הילדים מקהילת מבקשי המקלט בגן (ביחס לילדים אחרים מהקהילה שנמצאים בגן לא משולב), משמעותית ומשמחת. זאת לצד ערכים מובהקים של סובלנות והכלה שרכשו הילדים הישראלים.
אנחנו מאמינות שהמודל יימצא כמיטיב עבור כל הילדים במשפחתון, ושהוא יהפוך למציאות שיוויונית בערים רבות ונוספות.
הניסיון המקצועי הייחודי והרב שצברנו בעשרים שנות העשייה של פרויקט יוניטף, הפך בשנים האחרונות לתחום מחקרי חשוב.
מחלקת המחקר והפיתוח בעמותה מבצעת מחקרים והערכות בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות מישראל ומהעולם, כדי להבין לעומק את השפעות המודל החינוכי של הפרויקט על ילדים בגיל הרך. המחקרים עוסקים בין היתר: בביסוס כלים לטיפול ולחינוך של ילדים בטראומה, בהשפעות של טראומה משפחתית על התפתחותם של ילדים בגיל הרך, בשילוב רב תרבותי במרחב החינוכי, ועוד.
אנחנו שואפות להרחיב את העשייה שלנו ולסייע לילדים שקופים נוספים ברחבי הארץ