ילדים חסרי מעמד
בישראל חיים כיום כ-10,000 ילדים חסרי מעמד אזרחי בגיל הרך.
כ-80% מהם ילדי לפליטים לא מוכרים מאריתראה וסודן, ואחרים ילדים של מהגרי עבודה, ילדים שאין מידע על מוצא הוריהם. הילדים האלה נמצאים בישראל ללא אשרות, ומשפחתם חיה בחשש מתמיד מפני גירוש. כמו כן, המשפחה והילדים לא זכאים לתעודת זהות ישראלית וזכויותיהם הבסיסיות נפגעות.
ילדים חסרי מעמד נמצאים בסיכון ופגיעים באופן מיוחד
הם מתמודדים עם מכשולים וקשיים רבים שמשפיעים מאוד על ההתפתחותם בכל תחומי החיים:
חוסר וודאות לגבי עתידם
שוטטות בסביבה מסכנת וחשיפה למצבי חיים מסכנים
פערי שפה ואוריינות
טראומת הדור השני
מחקר שנערך לאחרונה על ידי חוקרות מאוניברסיטת תל אביב בדק את העברת הטראומה לדור השני, דרך בחינת המקרה של ילדי יוניטף. המחקר מצא שקיים קשר הדוק בין הבריאות הנפשית של האמהות לבריאות הנפשית של ילדיהן, וכי זה משפיע על ההתנהגות של הילדים והתפתחותם החינוכית. כמו כן, בקרב האמהות מיוניטף שנבדקו במחקר, 70% נמצאו כמתמודדות עם סינדרום פוסט-טראומטי, ו-32% מהן אובחנו עם תבחינים חמורים של פוסט-טראומה.
מהסיבות הללו ועוד אנחנו מפעילות מעטפות טיפוליות לילד ולמשפחתו כחלק ממודל יוניטף. אנחנו מאמינות שלכל ילד מגיעה הזדמנות שיווינית לעתיד טוב יותר, לסביבה בטוחה, ולחינוך איכותי. אנחנו גם יודעות איך לייצר את ההזדמנויות האלה.
התמחות בטיפול בילדים בסיכון ובטראומה
עשרים שנות העבודה שלנו עם קהילות שקופות, ובמיוחד עם הילדים בגיל הרך בני הקהילה, הפכו אותנו למומחיות בחינוך של ילדים שמתמודדים עם טראומה ומצבי סיכון. לאחרונה אף הקמנו את מחלקת המחקר והפיתוח של העמותה, שמטרתה לבסס את הידע הרב שצברנו באמצעות מחקרים בשיתוף אוניברסיטאות מהארץ ומהעולם, ולקדם שינוי למען הילדים. המחלקה מפרסמת ניירות עמדה שנוגעים לטיפול איכותי ונכון בילדים המתמודדים עם חשיפה ממושכת לטראומה בהתאם לצו השעה ולסדר היום הציבורי.